Din Gazeta Oltului

Arhiva 20 ianuarie 2013

Autor articol: Anca Codin

 

Deșeurile din județul Olt vor fi colectate cu mașini robotizate

 

La sârșitul săptămânii trecute a avut loc în sala de ședinte a Consiliului Județean Olt o întâlnire de informare cu primarii județului angrenați în proiectul de management integrat al deșeurilor din zonă.

 

Acest proiect intitulat “Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Olt” este aparobat înca din aprilie 2011 de către ministrul Mediului, László Borbély şi va fi implementat pe parcursul a 52 de luni, organismul responsabil pentru coordonarea implementării fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „OLT-ECO”. Valoarea totală a proiectului este de 31,8 milioane de euro, fără TVA, finanţarea nerambursabilă depăşind 23 de milioane de euro. ” Descărcarea containerelor de gunoi îngropate se face cu ajutorul unor maşini speciale, robotizate. Avantajul acestor containere moderne este că în ele nu mai pot scotoci nici câinii şi nici oamenii”, a subliniat primarul interimari al municipiului Slatina, Minel Prina. De rezultatele proiectului urmează să beneficieze întreaga populaţie a judeţului Olt. Proiectul include componente precum colectarea selectivă a deşeurilor, construirea unui depozit conform, construirea unei staţii de sortare, construirea a 4 staţii de transfer, închiderea a 6 depozite urbane neconforme şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor. În esenţă “Sistemul de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Olt” constă în realizarea unor puncte de colectare a deşeurilor în toate localităţile judeţului Olt, după care deşeurile vor fi transportate la staţiile de transfer situate în municipiul Slatina. De aici deşeurile vor fi transportate la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor unde vor fi sortate şi compostate.

 

Colectare pe categorii

 

Fiind un proiect corelat cu legislaţia europeană şi adus la zi în ceea ce priveşte legislaţia naţională, proiectul „Sistem de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Olt” prevede colectarea în mod diferit a diverselor tipuri de deşeuri. Pentru deşeurile mixte, proiectul propune introducerea unui sistem de colectare utilizând containere de 240 litri şi 1,100 litri în zonele urbane (colectare de 2-3 ori pe săptămână) şi containere 1,100 litri în zonele rurale (colectarea o dată pe săptămână). Sistemul necesită o investiţie pentru aproximativ 4000 de containere şi puncte de colectare. Adiţional, mai sunt necesare 2000 de containere care să fie plasate, la cerere, pentru sectorul industrial, instituţional şi pieţe şi care trebuie achitate de către generatorii de deşeuri. Pentru deşeurile biodegradabile, sistemele de colectare selectivă vor fi introduse treptat în mediul urban pe când în mediul rural (şi în zonele urbane, unde este posibil) va fi stimulată compostarea la domiciliu. Pentru deşeurile de ambalaje vor fi furnizate containere pentru colectare selectivă pentru hârtie şi sticlă, iar pentru plastic şi metal va fi prevăzut un sistem cu saci. Pentru deşeurile voluminoase, DEE şi deşeuri periculoase mici, se vor înfiinţa alte centre de colectare. Pentru colectarea acestor tipuri de deşeuri şi a deşeurilor depozitate ilegal vor fi utilizate de asemenea camioane cu remorcă. Deşeurile colectate vor fi transferate direct către depozit. Pentru centrele de colectare vor fi stabilite, unde va fi posibil, aceleaşi zone ca cele ale staţiilor de transfer. Centrele de colectare şi staţiile de transfer vor fi localizate în vecinătatea drumurilor naţionale sau municipale asfaltate pentru a asigura accesul uşor al camioanelor. Staţiile de transfer constau într-o rampă şi o zonă de depozitare a deşeurilor şi de asemenea în containere cu volum de 32 m3 plasate în vecinătatea locului în care vor fi depozitate deşeurile.