Screen Shot 2013-12-19 at 13.38.17

Lucrările pentru construcţia depozitului de deşeuri menajere de la Bălteni au început ieri, fiind astfel demarată a treia componentă a amplului proiect de colectare selectivă a gunoiului menajer din judeţ care va duce, în 2015 cel mai târziu, la depozitare controlată pe platforme construite în fiecare localitate, transport specializat, selectare şi depozitare eco.


Noua groapă de gunoi care va deservi, peste cel mult doi ani, întreg judeţul începe să fie construită la Bălteni, de ieri utilajele fiind pe şantier, după ce joia trecută a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Se marchează astfel debutul etapei a treia a celui mai mare proiect de mediu derulat în judeţ, fiind deja în derulare livrarea eurocontainerelor şi construcţia staţiilor de transfer. Numai obiectivul de la Bălteni, care presupune punerea în funcţiune a depozitului ecologic, a unei staţii de sortare si a unei staţii de tratare levigat, va aduce în faza de construcţie 150 de noi locuri de muncă, iar în faza de execuţie – 200, conform estimărilor managerului de proiect, Angela Solduban.În prima etapă va fi construită o celulă a depozitului ecologic, pe o suprafaţă de aproximativ 6,5 hectare, care va avea o capacitate de 880.000 metri cubi şi va fi suficientă până în anul 2023, capacitatea totală a depozitului (ambele celule) fiind de 3.560.000 metri cubi, pe o suprafaţă totală de 16 hectare.


3.722 platforme de sortare în întreg judeţul

Chiar dacă ar fi dispuşi să manifeste grijă faţă de mediu, la acest moment cea mai mare parte a locuitorilor judeţului din mediul rural nu au soluţii de depozitare a gunoiului din gospodărie. Legea obligă primăriile să încheie contracte cu operatorii de salubritate, mulţi au şi făcut-o pe hârtie, în schimb gunoiul este depozitat în continuare necontrolat, oficial toate gropile de la nivelul localităţilor rurale fiind închise. Problema va fi rezolvată de-abia în momentul în care, în cadrul proiectului de management integrat, finanţat cu aproape 40 milioane euro (bani europeni, bani de la bugetul de stat şi participarea autorităţilor locale), va fi licitat serviciul de salubrizare, pe cinci zone. Asta după ce vor fi construite platformele de colectare, staţiile de transfer şi prima celulă din depozit. Paşi se fac deja, fiind livrată mare parte din eurocontainere (peste 6.400) şi început demersul pentru construirea celor 3.722 platforme de colectare a deseurilor menajere şi a celor 1.975 platforme de colectare a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localitati din judeţ. De asemenea, se lucrează la cele patru staţii de transfer, care vor fi date în folosinţă la Caracal, Balş, Scorniceşti şi Corabia. Ultima etapă din proiect presupune închiderea depozitelor actuale, neconforme şi care, mai mult de jumătate, au termenul de sistare depăşit (Slatina din 2007, Drăgăneşti-Olt şi Scorniceşti din 2009). Legal, încă poate fi depozitat gunoiul la Caracal, Corabia şi Balş, toate cu termen de sistare în 2017.Drum special care va lega E 574 de haldă

Raţiunea alegerii localităţii Bălteni pentru construirea haldei ecologice a fost distanţa faţă de Slatina, reşedinţa de judeţ fiind cel mai mare producător de deşeuri menajere. Locuitorii comunei, a declarat ieri primarul Tudor Marineaţă, n-au nicio obiecţie, mai mult, sunt chiar încântaţi că vor avea locuri de muncă, pentru că singurul domeniu care creează posibilitate de a lucra pe un salariu în localitate este, deocamdată, agricultura. Dacă terenul şi acordul n-au fost o problemă, s-a ivit ulterior una, anume ruta pe care o vor parcurge operatorii de salubritate pentru a duce gunoiul la haldă. S-a convenit astfel ca accesul să se facă direct din drumul european E 574, astfel că se va construi un drum nou, prin câmp, de aproximativ 7 kilometri. Banii necesari ar putea proveni, după cum a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Oprescu, din economiile realizate în urma licitaţiilor din proiect, până acum diferenţele între valorile estimate şi cele pentru care s-au câştigat lucrările însumând 120 miliarde lei vechi.O lucrare pentru orice anotimp

Constructorul haldei ecologice, Octavian Bălţoi, patronul Grup Primacons, a declarat că tocmai s-a apucat de o lucrare frumoasă, tentantă, care are avantajul că poate fi realizată în orice anotimp, 75% dintre lucrări presupunând manevre mecanizate. Nici nu au început lucrările bine şi primarul Marineaţă, de data aceasta, spune că au şi venit investitori, din Bucureşti, interesaţi de activităţi care se pot dezvolta pe lângă haldă.